Winkelen in Dubai

Dubai wordt veel aangeprezen als een winkelparadijs. Een imago dat de stad met de vele winkelcentra zeker waar kan maken. Wie van winkelen houdt die kan in Dubai dagenlang shoppen. Het winkelaanbod is zeer divers, hoewel je op een gegeven moment wel ontdekt dat er van een groot aantal ketens meerdere filialen in Dubai aanwezig zijn, waardoor het aanbod groter lijkt dan het is. Vooral de grotere modemerken zijn in meerdere winkelcentra vertegenwoordigd. Behalve het kopen van westerse producten kun je in Dubai natuurlijk ook ruimschoots leuke souvenirs meenemen zoals de traditionele waterpijpen, Arabische kleding, wierook, mooie lampen en allerlei producten waar symbolen van Dubai in verwerkt zijn.

Winkelcentra

Officieel telt Dubai tientallen winkelcentra. Hier zitten echter ook concentraties van winkels tussen die voor de meeste toeristen vrijwel niet de moeite waard zijn. Ongeveer een tiental shopping malls zijn wél de moeite waard vanwege de het winkelaanbod. Omdat de weersomstandigheden in de zomermaanden niet erg aantrekkelijk zijn om in de buitenlucht te gaan winkelen bevinden de beste winkels zich bijna allemaal in met airconditioning geregelde overdekte winkelcentra.

Het allergrootste winkelcentrum is de Dubai Mall. Dit ongeveer twaalfhonderd winkels tellende winkelcentrum ligt in Downtown Dubai, aan de voet van Burj Khalifa. De entree van het uitzichtplatform van deze toren bevindt zich in de Dubai Mall. Naast een enorme oppervlakte aan winkels vind je in de Dubai Mall het grootste aquarium ter wereld, een indoor schaatsbaan en een 22 zalen tellende bioscoop. Als je Dubai Mall bezoekt zal het lastig zijn om niet te verdwalen.

Een ander enorm winkelcentrum is Mall of the Emirates. Dit winkelcentrum is bijna net zo groot als de Dubai Mall. Persoonlijk vinden we de Dubai Mall indrukwekkender. Het unieke aan de Mall of the Emirates is Ski Dubai, de indoor skibaan waarbij je binnen kunt skiën terwijl het buiten snikheet is. Op deze manier kun je een zonvakantie en wintersportvakantie in één vieren. Wie niet wil skiën of snowboarden op één van de vijf indoor pistes die kan op andere manieren aan sneeuwpret doen. Er is een drieduizend vierkante meter tellend sneeuwpark waar je kunt sleerijden, klimmen en de pinguïns zien wandelen. Wie wil die kan optioneel een “Peng-Friend Encounter” boeken waarbij je dichter bij de pinguïns komt en er minimaal twee zult ontmoeten.

Andere winkelcentra die zeker ook de moeite waard zijn, zijn Deira City Center (het eerste moderne winkelcentrum dat haar deuren opende in Dubai), Souk Madinat (winkelen in een prachtige ambiance), Souk Al Bahar (let op de heerlijke geuren als je via de entree vanaf de Dubai Mall binnenkomt), Ibn Battuta Mall (veel locals), Dubai Marina Mall (prachtig uitzicht vanaf terras bij de foudcourt) en BurJuman Mall in Bur Dubai.

Prada en Louis Vuitton winkels in de Dubai Mall

Markten

Er zijn verschillende markten die het goed doen bij toeristen. De goudmarkt (gold souk) biedt een enorm aanbod aan gouden sieraden, horloges en edelstenen. Afdingen is hier een must om een goede prijs te krijgen. Wie door de deels overdekte goudmarkt loopt die zal waarschijnlijk meerdere keren aangesproken worden door verkopers van namaakartikelen. De woorden Rolex en Breitling vallen hierbij geregeld. Trap er niet in, want het kopen van namaakproducten is ook hier strafbaar. Een ander populair gebied in Deira is de kruidenmarkt (spice souk). Hier staan zoals de naam het al zegt kruiden en specerijen centraal. De verlokkelijke geuren komen je tegemoet als je hier rondloopt. De kans is dan ook klein dat de verkopers je niet tot een aankoop weten te verleiden.

Net ten zuiden van de Dubai Creek, in de wijk Deira, vind je de Textile Souk. Deze textielmarkt is eigenlijk vooral een algemene markt geworden waar bijna alles verkocht wordt waar toeristen naar op zoek zijn. Dit blijft echter bovenal een goede plek om lokale kleding te kopen. Hier kun je je om laten turnen tot een Arabische prinses of prins.

De traditionele souk in de oude wijk Bur Dubai.

Een markt die net als Europese markten echt bestaat uit losse kraampjes is de markt op The Beach, bij Dubai Marina. De locatie verandert zo af en toe weleens, maar in het winterseizoen (november tot en met april) kun je tot laat in de avond lekker langs de kraampjes struinen. Een verschil met de traditionele souks is dat je hier niet altijd af kunt dingen. Dat maakt het winkelen op deze markt wel iets minder leuk, vinden sommigen.

Vlooienmarkt
Wil je lekker snuffelen tussen tweedehands spulletjes? Ook dat kan in Dubai! Zowel in Dubai als in de emiraten Abu Dhani, Sharjah en Al Ain kun je terecht op de verschillende Flea Markets die georganiseerd worden. Men spreekt van zogenaamde ‘pop up flea markets’ omdat deze vlooienmarkten op verschillende plekken gehouden kunnen worden. Dit is de manier om soms unieke spullen te kopen. Spullen met een historie, zeg maar. Op www.dubai-fleamarket.com kun je zien waar en wanneer de vlooienmarkten gehouden worden. In het zomerseizoen worden er vanwege de warmte geen tweedehandsmarkten in de buitenlucht georganiseerd.

Prijzen

De tijd dat je in Dubai nog tegen flink lagere prijzen dan in Nederland spullen kon kopen zijn al jaren voorbij. De globalisering heeft ook de prijzen in Dubai naar een niveau getrokken dat niet veel onderdoet voor veel Europese steden. Zelfs de lage BTW-heffing in Dubai zorgt niet meer voor de door consumenten zo begeerde prijsverschillen. Wie goed oplet die kan in Dubai nog steeds spullen kopen die prijstechnisch tot meer dan tien procent gunstiger liggen dan in Nederland. Dit geldt onder andere voor modeartikelen, elektronica (m.u.v. Apple producten), dvd’s en cd’s. Houdt er wel rekening mee dat je slechts beperkt belastingvrij in mag voeren in Nederland.

De beste periode om op koopjes te jagen is tijdens het Dubai Shopping festival. Dit evenement vindt jaarlijks plaats in het begin van een jaar. Er worden dan allerlei productdemonstraties en modeshows gehouden. Daarnaast worden er veel acties gehouden waarbij er soms sprake is van direct korting, maar vaak wordt een koper juist beloont met een gratis cadeau bij een aankoo