Winkelen in Dubai

Dubai wordt veel aangeprezen als een winkelparadijs. Een imago dat de stad met de vele winkelcentra zeker waar kan maken. Wie van winkelen houdt die kan in Dubai dagenlang shoppen. Het winkelaanbod is zeer divers, hoewel je op een gegeven moment wel ontdekt dat er van een groot aantal ketens meerdere filialen in Dubai aanwezig zijn, waardoor het aanbod groter lijkt dan het is. Vooral de grotere modemerken zijn in meerdere winkelcentra vertegenwoordigd. Behalve het kopen van westerse producten kun je in Dubai natuurlijk ook ruimschoots leuke souvenirs meenemen zoals de traditionele waterpijpen, Arabische kleding, wierook, mooie lampen en allerlei producten waar symbolen van Dubai in verwerkt zijn.

Dubai bezienswaardigheden

Dubai kent veel indrukwekkende projecten en staaltjes van prachtige moderne architectuur. Aangevuld met het oude Dubai heb je een prachtige mix van bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie in Dubai kunt bezoeken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Dubai op een rijtje gezet:
Dubai bezienswaardigheden top 10

Winkelcentra

Officieel telt Dubai tientallen winkelcentra. Hier zitten echter ook concentraties van winkels tussen die voor de meeste toeristen vrijwel niet de moeite waard zijn. Ongeveer een tiental shopping malls zijn wl de moeite waard vanwege de het winkelaanbod. Omdat de weersomstandigheden in de zomermaanden niet erg aantrekkelijk zijn om in de buitenlucht te gaan winkelen bevinden de beste winkels zich bijna allemaal in met airconditioning geregelde overdekte winkelcentra.

Het allergrootste winkelcentrum is de Dubai Mall. Dit ongeveer twaalfhonderd tellende winkelcentrum ligt in Downtown Dubai, aan de voet van Burj Khalifa. De entree van het uitzichtplatform van deze toren bevindt zich in de Dubai Mall. Naast een enorme oppervlakte aan winkels vind je in de Dubai Mall het grootste aquarium ter wereld, een indoor schaatsbaan en een 22 zalen tellende bioscoop. Als je Dubai Mall bezoekt zal het lastig zijn om niet te verdwalen.

Een ander enorm winkelcentrum is Mall of the Emirates. Dit winkelcentrum is bijna net zo groot als de Dubai Mall. Persoonlijk vinden we de Dubai Mall indrukwekkender. Het unieke aan de Mall of the Emirates is Ski Dubai, de indoor skibaan waarbij je binnen kunt skin terwijl het buiten snikheet is. Op deze manier kun je een zonvakantie en wintersportvakantie in n vieren. Wie niet wil skin of snowboarden op n van de vijf indoor pistes die kan op andere manieren aan sneeuwpret doen. Er is een drieduizend vierkante meter tellend sneeuwpark waar je kunt sleerijden, klimmen en de pinguns zien wandelen. Wie wil die kan optioneel een Peng-Friend Encounter boeken waarbij je dichter bij de pinguns komt en er minimaal twee zult ontmoeten.

Andere winkelcentra die zeker ook de moeite waard zijn, zijn Deira City Center (het eerste moderne winkelcentrum dat haar deuren opende in Dubai), Souk Madinat (winkelen in een prachtige ambiance), Souk Al Bahar (let op de heerlijke geuren als je via de entree vanaf de Dubai Mall binnenkomt), Ibn Battuta Mall (veel locals), Dubai Marina Mall (prachtig uitzicht vanaf terras bij de foudcourt) en BurJuman Mall in Bur Dubai.

Markten

Er zijn twee markten die het goed doen bij toeristen. De goudmarkt (gold souk) biedt een enorm aanbod aan gouden sieraden, horloges en edelstenen. Afdingen is hier een must om een goede prijs te krijgen. Wie door de deels overdekte goudmarkt loopt die zal waarschijnlijk meerdere keren aangesproken worden door verkopers van namaakartikelen. De woorden Rolex en Breitling vallen hierbij geregeld. Trap er niet in, want het kopen van namaakproducten is ook hier strafbaar. Een ander populair gebied in Deira is de kruidenmarkt (spice souk). Hier staan zoals de naam het al zegt kruiden en specerijen centraal. De verlokkelijke geuren komen je tegemoet als je hier rondloopt. De kans is dan ook klein dat de verkopers je niet tot een aankoop weten te verleiden.

Prijzen

De tijd dat je in Dubai nog tegen flink lagere prijzen dan in Nederland spullen kon kopen zijn al jaren voorbij. De globalisering heeft ook de prijzen in Dubai naar een niveau getrokken dat niet veel onderdoet voor veel Europese steden. Zelfs de lage BTW-heffing in Dubai zorgt niet meet voor de door consumenten zo begeerde prijsverschillen. Wie goed oplet die kan in Dubai nog steeds spullen kopen die prijstechnisch tot meer dan tien procent gunstiger liggen dan in Nederland. Dit geldt onder andere voor modeartikelen, elektronica (m.u.v. Apple producten), dvds en cds. Houdt er wel rekening mee dat je slechts beperkt belastingvrij in mag voeren in Nederland.

De beste periode om op koopjes te jagen is tijdens het Dubai Shopping festival. Dit evenement vind jaarlijks plaats in het begin van een jaar. Er worden dan allerlei productdemonstraties en modeshows gehouden. Daarnaast worden er veel acties gehouden waarbij er soms sprake is van direct korting, maar vaak wordt een koper juist beloont met een gratis cadeau bij een aankoop.

Openingstijden

Dubai kent vrij ruime openingstijden voor winkels en winkelcentra. De openingstijden worden niet door wettelijke bepalingen beperkt. De meeste grote winkelcentra openen rond 10 uur s morgens en zijn tot laat in de avond geopend. Tijdens het Dubai Shopping Festival worden de openingstijden vaak nog verruimd. Zo kun je tijdens DFS in de Dubai Mall winkelen tot 1 uur s nachts op donderdag, vrijdag en zaterdag. Hiermee zijn meteen de drukste dagen in de winkelcentra genoemd. De drukte begint donderdagavond, als lokaal het weekend begint. Vrijdag is in Dubai wat bij ons de zondag is. Dan is het ook overdag druk in de winkelcentra.

Ook tijdens de ramadan gelden er vaak aangepaste openingstijden. Kijk op de websites van de diverse winkelcentra voor de actuele winkeltijden.

Uitgebreide info over winkelen

De site www.vakantiedubai.info heeft een speciale pagina over winkelen in Dubai. Hier lees je uitgebreide info over winkels, winkelen en winkelcentra in Dubai.

Meer info over Dubai

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Dubai:
alles over Dubai
bijzondere plaatsen in Dubai
Dubai in n dag
Dubai tips
Dubai top 10
Dubai informatie
Dubai informatie
Dubai nieuws & tips
Dubai vakantie

Abu Dhabi voor beginners

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Dubai ligt een ander populair emiraat: Abu Dhabi. Ook over Abu Dhabi is er een 'voor beginners'-site gemaakt waarop je veel handige informatie en tips over Abu Dhabi kunt vinden:
Abu Dhabi voor beginners

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy