Weer en beste reistijd

Dubai ligt op het Arabisch schiereiland, wat één van de warmste plekken op aarde is. Dubai heeft een warm woestijnklimaat dat volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger aangeduid wordt met de code BWh. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de vrij hoge temperaturen (een gemiddelde jaartemperatuur die hoger ligt dan 18 graden Celsius) en een lage gemiddelde jaarlijkse neerslagsom (maximaal 200 millimeter per jaar). Met een gemiddelde van slechts 89 millimeter regen per jaar valt Dubai ruimschoots onder deze grens. De gemiddelde etmaaltemperatuur is 27,5 graden Celsius, waarmee Dubai tot de warmste steden ter wereld behoort.

klimaattabel Dubai

Twee seizoenen

Dubai kent twee seizoen: een milde winter en een hete zomer. Het winterseizoen is veruit het aangenaamste seizoen in Dubai. Tijdens de koelste maanden januari en februari ligt het kwik overdag nog altijd rond de aangename waardes van 23 tot 26 graden Celsius. ‘s Nachts blijft het kwik gemiddeld ruim boven de tien graden. Soms kan er wel eens een koelere nacht voorkomen. Nachtvorst komt in de stad Dubai eigenlijk niet voor, net als sneeuw. De wintermaanden zijn in Dubai ook overwegend zonnig. Dit kan door een drietal verschijnselen verpest worden. In de winter kan er soms hardnekkige mist voorkomen in de vroege ochtend. Ook is er in de winter kans op een regenachtige en bewolkte dag. Een derde element dat ervoor kan zorgen dat de zon amper zichtbaar is, is een zandstorm. Dit verschijnsel kan met name bij het wisselen van de seizoenen voorkomen. Dit gebeurt vooral bij de omschakeling van winter naar zomer.

De overgang van winter naar zomer wordt in februari of begin maart vaak vooraf gegaan door sterke wind waarbij er grote hoeveelheden zand meegevoerd worden. Deze zandstormen kunnen het zicht grotendeels belemmeren. Na een periode met wispelturig weer vind er vaak ineens een omschakeling naar stabiel zonnig weer waarbij de temperaturen per maand oplopen.Hete zomers

De echte zomerperiode, die medio mei aandient, staat in het teken van enorme hitte. De maanden juli, augustus en september zijn zo onaangenaam heet dat je je af moet vragen of je hier wel wilt zijn. Het kwik loopt vrijwel alle dagen officieel op naar meer dan veertig graden. In de volle zon is het dan nog enkele graden warmer. Zelfs ‘s avonds koelt het dan amper af. Vaak komt het kwik pas rond of ver na middernacht rond de minimumtemperatuur van dertig graden uit. De vrij hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de hitte nog intenser aanvoelt dan hij al is. Pas in de loop van oktober wordt het langzaam aan weer aangenaam in Dubai.

Winterzon

Dubai is vooral een winterzonbestemming. Op het moment dat het in bijvoorbeeld Europa, Rusland en grote delen van Noord-Amerika koeler en uiteindelijk zelfs echt koud wordt, schijnt de zon in Dubai volop, terwijl het kwik overdag richting de 25 tot 35 graden (of hoger) gaat. Wat is er nou een mooiere manier om het koele weer elders te ontlopen dan door een mooie winterzonvakantie in Dubai te vieren? Het winterzonseizoen begint officieel eind oktober. Dan is het in Dubai nog volop warm tot soms zelfs ronduit heet. Lokaal zeggen ze dat het dan winter begint te worden, maar daarmee bedoelen ze alleen maar dat het seizoen van extreme hitte voorbij is en het weer aangenaam wordt in Dubai. Dat blijft zo tot het einde van april, wat eigenlijk ook het einde van het winterzonseizoen is.

Als je een winterzonvakantie in Dubai gaat vieren betekent dit wel dat je in het lokale hoogseizoen terecht komt met de dagen aan het einde van het jaar als absolute topdagen. Dit merk je dan helaas ook aan de prijzen die je betaalt voor pakketreizen, hotelovernachtingen en losse vliegtickets. Ook is het ronduit druk op veel plekken.

De heerlijke winterzon in Dubai

Veel zonneschijn

In Dubai schijnt de zon vaak, heel vaak. Het aantal uren zonneschijn, waarmee het aantal uren bedoeld wordt dat de zon ongehinderd door wolken of mist het aardoppervlak bereikt, ligt op jaarbasis rond de 3500 uur als je kijkt naar de langjarige gemiddeldes. De hoeveelheid uren zonneschijn is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Dat komt mede omdat de hoeveelheid daglicht (de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang) minder verschillen binnen het jaar kent dan Nederland of België. Dat is het gevolg van het feit dat Dubai dichter bij de evenaar ligt dan Nederland. De maand maart is relatief gezien de somberste maand, omdat dan 68 procent van de theoretisch maximale hoeveelheid tijd de zon ook daadwerkelijk zichtbaar is. September en november zijn relatief gezien het zonnigste met gemiddeld 86 procent zonnig weer.

Wat je op zult vallen als je in Dubai bent is dat de lucht ook bij zonnig weer niet altijd strak blauw is. Dat kan twee oorzaken hebben. Vaak is de vrij hoge relatieve luchtvochtigheid debet aan het soms ronduit waterige zonnetje. De lucht is dan eerder grijsblauw dan blauw. Soms zie je dat ze lucht wat lichtbruinige tinten vertoont. Dat is het gevolg van woestijnzand en stof in de lucht. Dit zie je vooral als er wat meer wind staat.

Neerslag

Regen komt niet vaak voor in Dubai. Tijdens meer dan twintig reizen naar Dubai gedurende alle verschillende maanden van het jaar heb ik slechts één keer een buitje van een kwartier meegemaakt. Het kan echter wel regenen in Dubai en vrij heftig ook. De laatste jaren lijkt het aantal keren dat regenval tot wateroverlast leidt enorm toe te nemen. Klimaatverandering is hoogstwaarschijnlijk het gevolg hiervan. Sommige jaren is de totale neerslagsom op jaarbasis zelfs toegenomen tot boven de tweehonderd millimeter, wat uitzonderlijk hoog is voor Dubai. De overlast wordt veroorzaakt door vrij intense neerslag in combinatie met een infrastructuur die niet gewend is aan grotere hoeveelheden neerslag. Wegen kunnen daardoor in grote watervlaktes veranderen met alle gevolgen voor de verkeersveiligheid van dien.

Ook in Dubai kan het regenen. Het gebeurt niet vaak, maar je kunt de pech hebben.

Het weer in Dubai per maand

Op onze site kun je het weer per maand bekijken, zodat je een duidelijk beeld hebt van hoe het weer in een bepaalde periode in Dubai kan zijn. Niet alleen kun je de gemiddelde waardes bekijken voor temperatuur, neerslag en zonneschijn, maar ook de weersextremen die in bepaalde maanden voor kunnen komen.

Klimaattabel voor Dubai

Onderstaande klimaattabel laat de gemiddelde klimaatstatistieken voor Dubai zien. Lokaal kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Wil je meer informatie hebben over het klimaat van Dubai? Ga dan naar klimaatinfo Dubai voor de klimaatgegevens van Dubai.