Het klimaat van Dubai

Dubai ligt op het Arabisch schiereiland, wat n van de warmste plekken op aarde is. Dubai heeft een warm woestijnklimaat dat volgens de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger aangeduid wordt met de code BWh. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de vrij hoge temperaturen (een gemiddelde jaartemperatuur die hoger ligt dan 18 graden Celsius) en een lage gemiddelde jaarlijkse neerslagsom (maximaal 200 millimeter per jaar). Met een gemiddelde van slechts 89 millimeter regen per jaar valt Dubai ruimschoots onder deze grens. De gemiddelde etmaaltemperatuur is 27,5 graden Celsius, waarmee Dubai tot de warmste steden ter wereld behoort.

Dubai bezienswaardigheden

Dubai kent veel indrukwekkende projecten en staaltjes van prachtige moderne architectuur. Aangevuld met het oude Dubai heb je een prachtige mix van bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie in Dubai kunt bezoeken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Dubai op een rijtje gezet:
Dubai bezienswaardigheden top 10

Twee seizoenen

Dubai kent twee seizoen: een milde winter en een hete zomer. Het winterseizoen is veruit het aangenaamste seizoen in Dubai. Tijdens de koelste maanden januari en februari ligt het kwik overdag nog altijd rond de aangename waardes van 23 tot 26 graden Celsius. s Nachts blijft het kwik gemiddeld ruim boven de tien graden. Soms kan er wel eens een koelere nacht voorkomen. Nachtvorst komt in de stad Dubai eigenlijk niet voor, net als sneeuw. De wintermaanden zijn in Dubai ook overwegend zonnig. Dit kan door een drietal verschijnselen verpest worden. In de winter kan er soms hardnekkige mist voorkomen in de vroege ochtend. Ook is er in de winter kans op een regenachtige en bewolkte dag. Een derde element dat ervoor kan zorgen dat de zon amper zichtbaar is, is een zandstorm. Dit verschijnsel kan met name bij het wisselen van de seizoenen voorkomen. Dit gebeurt vooral bij de omschakeling van winter naar zomer.

De overgang van winter naar zomer wordt in februari of begin maart vaak vooraf gegaan door sterke wind waarbij er grote hoeveelheden zand meegevoerd worden. Deze zandstormen kunnen het zicht grotendeels belemmeren. Na een periode met wispelturig weer vind er vaak ineens een omschakeling naar stabiel zonnig weer waarbij de temperaturen per maand oplopen.

klimaattabel
Dubai

gemiddelde maximum
temperatuur
 (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur
 (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur
 (C)
januari 24 14 8 2 16 mm 23
februari 25 15 8 3 25 mm 23
maart 28 17 8 3 21 mm 24
april 33 20 10 2 7 mm 25
mei 37 23 11 0 0 mm 29
juni 39 26 11 0 0 mm 31
juli 41 29 10 0 0 mm 32
augustus 42 30 10 0 0 mm 33
september 40 26 10 0 0 mm 32
oktober 35 23 10 0 1 mm 31
november 31 18 9 0 3 mm 28
december 26 15 8 2 15 mm 25
Met dank aan klimaatinfo Dubai - bekijk hier uitgebreide klimaatinfo van Dubai

Hete zomer

De echte zomerperiode, die medio mei aandient, staat in het teken van enorme hitte. De maanden juli, augustus en september zijn zo onaangenaam heet dat je je af moet vragen of je hier wel wilt zijn. Het kwik loopt vrijwel alle dagen officieel op naar meer dan veertig graden. In de volle zon is het dan nog enkele graden warmer. Zelfs s avonds koelt het dan amper af. Vaak komt het kwik pas rond of ver na middernacht rond de minimumtemperatuur van dertig graden uit. De vrij hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de hitte nog intenser aanvoelt dan hij al is. Pas in de loop van oktober wordt het langzaam aan weer aangenaam in Dubai.

Neerslag

Regen komt niet vaak voor in Dubai. Tijdens meer dan twintig reizen naar Dubai gedurende alle verschillende maanden van het jaar heb ik slechts n keer een buitje van een kwartier meegemaakt. Het kan echter wel regenen in Dubai en vrij heftig ook. De laatste jaren lijkt het aantal keren dat regenval tot wateroverlast leidt enorm toe te nemen. Klimaatverandering is hoogstwaarschijnlijk het gevolg hiervan. Sommige jaren is de totale neerslagsom op jaarbasis zelfs toegenomen tot boven de tweehonderd millimeter, wat uitzonderlijk hoog is voor Dubai. De overlast wordt veroorzaakt door vrij intense neerslag in combinatie met een infrastructuur die niet gewend is aan grotere hoeveelheden neerslag. Wegen kunnen daardoor in grote watervlaktes veranderen met alle gevolgen voor de verkeersveiligheid van dien.

Beste reistijd

Dubai is niet altijd aangenaam. Er zijn twee periodes die wij zouden vermijden: de zomer en de ramadan. Indien de ramadan in de zomer valt dan is er een extra reden om juist dan niet te gaan. De zomer is gewoonweg te heet om aangenaam buiten te kunnen vertoeven. Dat heeft ook invloed op de sfeer die er in Dubai hangt. Het buitenleven is er dan amper aanwezig. Een voordeel van het zomerseizoen is dat hotelkamers en huurautos dan in de regel wel goedkoper zijn. De ramadan heeft ook invloed op het dagelijks leven in Dubai. Restaurants en andere horecagelegenheden zijn overdag gesloten. Je kunt dan wel wat kopen bij een supermarkt of afhalen bij een enkel fastfoodrestaurant.

Onze favoriete reisperiodes voor Dubai zijn de maanden november en maart. Het is dan aangenaam warm zonder teveel te hete dagen. De maanden oktober en april zijn over het algemeen ook prima te doen, hoewel zeker de eerste helft van oktober nog venijnig heet kan worden. Wie aan schoolvakanties vast zit en met kinderen naar Dubai reist die kan voor een strandvakantie kiezen voor de herfstvakantie. Wil je vooral ook dingen zien en doen kies dan voor de voorjaarsvakantie. Tijdens de Kerstvakantie is het druk in Dubai en betaal je de hoofdprijs voor accommodaties.

Meer info over Dubai

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Dubai:
alles over Dubai
bijzondere plaatsen in Dubai
Dubai in n dag
Dubai tips
Dubai top 10
Dubai informatie
Dubai informatie
Dubai nieuws & tips
Dubai vakantie

Abu Dhabi voor beginners

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Dubai ligt een ander populair emiraat: Abu Dhabi. Ook over Abu Dhabi is er een 'voor beginners'-site gemaakt waarop je veel handige informatie en tips over Abu Dhabi kunt vinden:
Abu Dhabi voor beginners

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy