Waar overnachten in Dubai?

Dubai is dermate uitgestrekt dat er geen sprake is van één centrale plek waar je het dichtst bij de meeste bezienswaardigheden zit. Waar je het beste zit is afhankelijk van je budget, je persoonlijke wensen, je reisdoel en de manier waarop je je in Dubai wilt gaan verplaatsen. Ik heb zelf inmiddels in meer dan dertig verschillende hotels overnacht in Dubai met budgetten van minder 75 euro tot meer dan 500 euro. Voldoende slaapervaring om een beetje een advies te kunnen geven over de verschillende locaties waar je kunt overnachten tijdens je reis naar Dubai. Op deze pagina wordt per wijk/gebied aangeven waarom je juist hier zou gaan overnachten.

Op de pagina ‘hotels in Dubai‘ beschrijven we specifieke hotels en soorten hotels in Dubai, zoals strandhotels, luxe hotels en budgethotels.Bur Dubai en Deira - het oude Dubai

Een hotel in het oude Dubai (Bur Dubai en Deira) is handig als je vooral dit deel wilt verkennen, niet aan het strand hoeft te zitten en liever dicht in de buurt van metrostations zit. Deze twee wijken zijn wel vrij druk met verkeer. Als je een huurauto hebt moet je er rekening mee houden dat je hier op de meeste plekken moet betalen om te parkeren. Houd er rekening mee dat je vanaf Deira er een half uur tot drie kwartier over doet om bij Palm Jumeirah, Dubai Marina, The Walk, Burj Khalifa en de twee grootste winkelcentra te komen.

Let op ! Veel hotels in Dubai hanteren kinderen tot en met 11 jaar als kind en rekenen kinderen vanaf 12 jaar al als volwassenen als het gaat om de berekening van kamerprijzen. Dat betekent dat je als gezin met oudere kinderen al snel twee kamers of een relatief dure familiekamer nodig hebt. Let daarom goed op de voorwaarden die hotels stellen aan de bezetting van hun kamers.

Goede uitvalswegen

In het noordoosten van Dubai, in de wijken Umm Hurair (2) en Dubai Festival City, vind je een aantal hotels in het luxere segment zoals het immens grote Grand Hyatt Dubai en het Radisson Blu Festival City. Dit zijn niet de meest inspirerende locaties om te overnachten, maar je zit wel vlak bij uitvalswegen naar zowel het oude Dubai als de moderne stukken van Dubai. Inmiddels zijn er steeds meer accommodaties in dit stuk van Dubai toegevoegd, waaronder ook appartementen waar je met vier mensen of meer kunt overnachten.

Bij het vliegveld

Al Garhoud is het stuk Dubai waar Dubai International Airport zich bevindt. Als je slechts één nacht in Dubai verblijft dan kan het handig zijn om hier te overnachten in bijvoorbeeld Al Bustan Rotana of het Meridien hotel. Beiden liggen enkele honderden meters van Terminal 2 af. Je zou er via het wandelpad langs de moskee te voet naartoe kunnen lopen. Wat betreft locatie handig om hier te zitten als je een korte reistijd wilt hebben tussen hotel en luchthaven. Uit ervaring weet ik dat je de vliegtuigen niet of amper hoort in je hotelkamer.
Als je vanaf Al Maktoum International Airport vliegt dan is het Mövenpick Ibn Battuta Gate een goed gelegen hotel.

In het zakendistrict

De wijk Trade Centre zullen veel mensen herkennen van de plaatjes van enorme gebouwen direct aan weerskanten van snelweg Sheikh Zayed Road. Onder deze gebouwen zitten best veel hotels zoals het Crown Plaza, Jumeirah Emirates Towers en The Fairmont Dubai. Als je een hotel wilt hebben met een goede prijs/kwaliteitverhouding dan zit je in dit deel over het algemeen prima. Uitzonderingen zijn er altijd, want sommige hotels zijn gezien de locatie en kamers een beetje te hoog geprijsd. Een voordeel van een hotel hier is dat het misschien wel de meest centrale plek van Dubai is, waarbij de reistijd naar waar dan ook in Dubai zelden meer dan een half uur bedraagt.

Downtown Dubai

Het gebied rondom Burj Khalifa heet Downtown Dubai. Het gebied omvat naast de ruim achthonderd meter tellende toren ook de Dubai Mall, The Old Town, meerdere woon- en kantoortorens en een aantal hotels. Wat betreft sfeer zit je hier prachtig, zeker als je een hotelkamer hebt met uitzicht op Burj Khalifa en/of de Dubai Fountain en/of The Old Town. Vooral zodra de avond invalt waan je je hier in een ongelooflijke setting. Wie hier wil overnachten die moet over het algemeen wel zijn knip flink opentrekken. Voor hotelkamers in The Address Downtown Dubai, The Palace Old Town en het Armani Dubai hotel schieten de budgetten van een groot reizigers te kort. Wie echter goed oplet die kan zeker in het laagseizoen nog wel een kamer tegen een redelijke prijs vinden.

Interieur van het luxe Burj al Arab hotel

Luxe aan Umm Suqeim Beach

Bij het Umm Suqeim strand staan een paar luxe hotels van de Jumeirah Group. Alle hotels vallen in de vijfsterrenklasse, waarbij het Burj Al Arab deze klasse eigenlijk ontstijgt. Dit hotel behoort tot de selecte groep van meest exclusieve hotels ter wereld. Op het strand staat het Jumeirah Beach hotel. Dit hotel was het eerste hotel dat hier gebouwd is en is vooral erg populair onder Britten. Wat betreft uitstraling is dit inmiddels het minste hotel van de vier hotels die hier staan. Onze persoonlijke favoriet is het Madinat Jumeirah complex, waar de hotels Mina A’Salam en Al Qasr samen zorgen voor een perfect verblijf in een unieke setting. Hier wordt je bijvoorbeeld met abra’s over het water naar je kamer vervoert. De stranden bij deze hotels zijn privéstranden die exclusief voorbehouden zijn aan gasten van de hotels en de Courtyard Summerhouses. Wie een mooie mix zoekt van een luxe verblijf op een toplocatie die zit hier perfect. Bij de hotesl liggen meer dan veertig restaurants en eetgelegenheden. Een deel hiervan is exclusief voor gasten van de hotels, een ander deel valt binnen het op het complex gelegen winkelcentrum Souk Madinat.

Palm Jumeirah

De Palmeilanden waren wereldnieuws toen de plannen in de media kwamen. Men dacht dat ze in Dubai volslagen gek geworden waren. Inmiddels is Palm Jumeirah een feit en is het overgrote deel van deze kunstmatige eilanden inmiddels bebouwd met villa’s, appartementen en hotels. De hotels bevinden zich aan de buitenring van de Palm, met aan de top van de palm het immense Atlantis The Palm hotel. Alle hotels op Palm Jumeirah vallen in de dure topklasse. Waar je rekening mee moet houden als je één van de hotels aan de buitenring kiest dat de reistijd naar de stad oploopt omdat je eerst de Palm af moet reizen. Dit is extra afstand, dus extra tijd.Wie er met auto of taxi op uit gaat die zal er rekening meer moeten houden dat het 10 tot ruim 15 minuten rijden is vooraleer je van Palm Jumeirah afrijdt. Het betekent echter ook dat je in hotels zoals Sofitel The Palm, Kempinski Palm Jumeirah, Jumeirah Zabeel Saray of One&Only The Palm van een heerlijke rust kunt genieten door het ontbreken van het drukke verkeer van de stad.

Het sprookjesachtige Atlantis hotel op Palm Jumeirah

Dubai Marina & The Beach

The Beach en de daar achter gelegen The Walk en Dubai Marina vormen gezamenlijk één van de belangrijkste toeristengebieden van Dubai. Hier is alles puur gericht op vrije tijd: overnachten, strandleven, lekker uit eten en wat winkelen. De meeste hotels liggen aan het strand, met uitzicht op het strand of op maximaal 10-15 minuten lopen van de accommodatie. Niet voor niets dat vooral dit stukje Dubai zo geliefd is onder toeristen. Het aanbod van accommodaties varieert van appartementen tot aan hotels in diverse prijsklassen. Zeker in het hoogseizoen kunnen de prijzen van sommige hotels hier flink oplopen. Dan kan het aantrekkelijker zijn om een pakketreis te boeken waarbij vlucht + hotel gecombineerd worden. Hoewel de hotels hier op zeker een half uur rijden van het oude Dubai en het vliegveld afliggen is dit gebied wel onze favoriet na de dure hotels Mina A’Salam en Atlantis.