Vervoer in Dubai

Als je in Dubai bent dan zul je je willen gaan verplaatsen. Dat begint natuurlijk al na aankomst op de luchthaven, want van daaruit moet je naar je bestemming in Dubai reizen. Als je daar eenmaal aangekomen bent dan zul je waarschijnlijk toch wel meerdere keren je hotel of appartement verlaten om het nodige te gaan zien en doen in Dubai. Het zou immers jammer zijn als je helemaal niets van deze bijzondere bestemming meekrijgt als je hier bent. Volgens onderzoek zou ongeveer twee tot drie procent van de mensen die een vakantie in Dubai viert alleen maar in en rond het hotel blijven. Dat zijn dan vooral gasten van grote luxe hotels die aan het strand liggen en vaak al meerdere keren in Dubai geweest zijn.

In Dubai kun je kiezen uit een groot aantal vormen van transport, die we op deze pagina zullen beschrijven. Voor actuele prijzen, dienstregelingen en routes van het openbaar vervoer verwijzen we graag naar de website van de RTA. Dit is de officiële instantie van vervoer in Dubai.

Dubai is groot

Voordat je gaat lezen over alle mogelijke manieren om je te verplaatsen in Dubai is het handig te weten dat Dubai groot is en alleen maar groter wordt. Er is inmiddels geen sprake meer van één centrum, maar van verschillende wijken en gebieden die de moeite waard liggen en verspreid door de stad liggen. Vaak wordt het oude hart van Dubai nog als het centrum van de stad aangeduid, maar in de realiteit is deze rol tegenwoordig misschien meer weggelegd voor Downtown Dubai. Dit nieuwe hart van de stad is de plek waar onder andere de Dubai Mall en Burj Khalifa staan. Geografisch gezien ligt deze wijk centraler dan de wijken Bur Dubai en Deira die je als oud-Dubai mag beschouwen. In de loop der jaren zal de stad uitgroeien tot een totale oppervlakte van meer dan vierduizend kilometer. Dat is ruim twee keer zo groot dan Londen.

Je kunt je dus wel voorstellen dat het onmogelijk is om Dubai eventjes te voet te verkennen. Je zult je tussentijds van plek naar plek moeten verplaatsen om vervolgens daar dan wel stukken te voet te verkennen, zolang het weer dat natuurlijk toelaat. Hartje zomer is het zo warm dat je je weinig buiten zult begeven vanwege de hitte.



Autorijden in Dubai

Zelf autorijden bied je tijdens een vakantie altijd heel veel vrijheid. In een stad als Dubai waar de onderlinge afstanden soms vrij groot zijn is een huurauto een ideale manier om zoveel mogelijk van Dubai te zien. Houd er wel rekening mee dat het verkeer in Dubai voor buitenstaanders soms vrij hectisch kan zijn. Ook al zijn de wegen vrij overzichtelijk en is navigeren best goed te doen, is het soms wel lastig om zowel het verkeer als de juiste afslagen goed in de gaten te houden. Een navigatiesysteem kan daarbij zeker helpen. Nadeel is wel dat er regelmatig wegomleidingen zijn of dat de wegsituatie dermate aangepast is dat de kaart die jouw navigatiesysteem gebruikt niet meer  helemaal up-to-date is. Wij merken wel dat de ergste overlast wat dat betreft er op zit. Op de gangbare doorgaande wegen heb je hier amper nog last van.

Waar je in Dubai zeker rekening mee moet houden is dat alcohol in het verkeer absoluut niet toegestaan is. Er is een zero-tolerance beleid op het gebied van drank in het verkeer. Er vinden geregeld controles op alcoholgebruik in het verkeer plaats. Pas daarom ook goed op met veel drinken in de avond en vervolgens vrij vroeg in de ochtend weer gaan autorijden. Er kunnen dan nog sporen van alcohol meetbaar aanwezig zijn.

Een ander punt waar je op moet letten in Dubai is dat men net als in Nederland vrij hoge boetes kent op verkeersovertredingen. Een verschil met Nederland is dat er in Dubai veel meer camera’s staan die ingezet worden om snelheidsovertredingen en andere overtredingen vast te leggen. Ook zie je in Dubai meer politie op straat, waardoor de pakkans groter is. Indien je verkeersboetes krijgt dan worden die automatisch via de autoverhuurder aan je doorbelast. De verhuurder gooit daar vaak ook nog een administratiekosten bovenop.

In Dubai kent men een tolsysteem dat onder de naam ‘SALIK’ werkt. Op verschillende plekken in Dubai, met name op Sheikh Zayed Road en op één plek op Al Garhoud Bridge staan automatische tolpoorten die tol in rekening brengen als je er onderdoor rijdt. Deze tol wordt geregistreerd via een op de voorruit aanwezige RFID-tag. De autoverhuurder brengt deze tol (4 AED per doorgang) achteraf aan je in rekening. Dit wordt via de creditcard waarmee je borg hebt gestaan betaald.

De Sheikh Zayed Road is een belangrijke verkeersader in Dubai

Auto huren in Dubai

Er zijn veel aanbieders van huurauto’s in Dubai. De prijzen en voorwaarden kunnen nogal uiteenlopen. Zo zijn er autoverhuurders die werken met een hoog eigen risico of waarbij niet alles meeverzekerd is. Goedkoop blijkt dan vaak uiteindelijk duurkoop te zijn, maar dat is volgens ons met veel dingen zo. Wij huren tegenwoordig onze huurauto’s via Sunny Cars.

Dat doen we om verschillende redenen:
– de auto is altijd volledig verzekerd
– je hebt geen eigen risico
– het aantal kilometers is altijd onbeperkt
– eventuele sleepkosten zijn meeverzekerd
– een inzittendenverzekering is inbegrepen
– geen verplichte afname van een veel te dure tank brandstof
– diefstal is volledig verzekerd

BEKIJK HUURAUTO'S IN DUBAI

Als je een auto in Dubai wilt gaan huren dan mag je gerust een maatje groter huren dan wat je in Europa zou doen. Brandstof kost in Dubai een stuk minder dan wat je thuis gewend bent en de meerprijs voor een wat grotere auto is ook vrij beperkt. Als je een 4×4 wilt huren met de achterliggende gedachte om ermee offroad de woestijn in de gaan, dan moet je wel even de huurvoorwaarden controleren. Vaak is offroad rijden niet toegestaan en daardoor uitgesloten van de verzekering.

Taxi's

De taxi is in Dubai een uitstekend vervoermiddel. Ze zijn volop beschikbaar en zijn bovenal zeer betaalbaar. De taxitarieven worden in Dubai wettelijk vastgesteld en iedere taxi hoort zich hieraan te houden. Taxi’s zijn in Dubai gemakkelijk te herkennen: ze zijn crèmekleurig en hebben een gekleurd dak. De taxi’s met een roze dak zijn alleen bedoeld voor vrouwen, eventueel met kinderen. Deze taxi’s hebben altijd een vrouwelijke bestuurster. De meeste taxi’s zijn grote sedans waar maximaal vier personen en een redelijke hoeveelheid bagage in vervoerd kan worden. Voor wie met meer personen reist of meer bagage bij zich heeft zijn er speciale SUV-taxi’s, die wat groter qua ruimte zijn.

Taxi’s hebben altijd een starttarief. Het maakt daarbij niet uit of je een taxi op straat staande houdt of een taxi neemt die geparkeerd staat bij een taxistandplaats. Het starttarief is mede afhankelijk van het tijdstip. Reken omgerekend in euro’s op ongeveer anderhalve euro. Daarna moet je rekenen op ongeveer veertig eurocent per kilometer, wat natuurlijk mede afhankelijk is van de huidige wisselkoers. Wie een snelle rekensom maakt die ziet dat een rit van twintig kilometer je ongeveer een tientje kost. Een schijntje in vergelijking met sommige andere vakantiebestemmingen.

Let op
De officiële taxi’s hebben vastgestelde tarieven, maar er zijn ook particuliere taxi’s (ook wel limousines genoemd) die vooral vanaf de hotels rijden. De hotels hebben het vaak over ‘hun taxi’ en kunnen de kosten op de hotelrekening zetten. Allemaal leuk en aardig, maar de prijzen liggen een heel stuk hoger dan de normale taxi’s. Vraag dan ook om een officiële taxi.

Dubai Metro

Een snelle en goedkope manier om je in Dubai te verplaatsen is met de metro. Omdat de metrotreinen grotendeels boven de grond rijden heb je onderweg ook nog een fraai uitzicht op Dubai onderweg. Er zijn op dit moment twee metrolijnen, waarbij de rode lijn voor toeristen het meest interessant is. Die verbindt onder andere Dubai International Airport met veel populaire plekken in Dubai zoals Emirates Tower, Burj Khalifa (en op 800 meter overdekt en gekoeld lopen de Dubai Mall), Mall of the Emirates, Dubai Marina Ibn Battura Mall. Moet je in het oude deel van Dubai zijn? Dan kun je op twee plekken overstappen op de groene metrolijn.

Je kunt de ritten met de metro op twee manieren betalen. De gemakkelijkste manier is met een NOL Card. Dit is een OV-kaart waar je saldo op zet en die je vervolgens per rit kunt gebruiken. Je checkt in en uit met deze kaart, waarna de ritprijs van je saldo afgehaald wordt. Je kunt ook papieren Nol Tickets kopen. Je betaalt dan wel per rit iets meer. Een rit met de metro kost je in euro’s veertig cent tot anderhalve euro per rit, waarbij de afstand bepalend is.

De bus

Een andere vorm van openbaar vervoer is de bus. Dubai heeft een uitgebreid en goed busnetwerk. In totaal telt jet netwerk meer dan honderd lijnen waarover ongeveer 1500 bussen rijden. En niet alleen de bussen hebben airconditioning…. ook de bushaltes zijn gekoeld en afgesloten. De bussen werken net als de metro met de NOL Cards en NOL Tickets. Een ritje met de bus kost je omgerekend één tot twee euro. Met de bus kun je ook naar andere emiraten zoals Abu Dhabi en Sharjah reizen.

Dubai Tram

In 2014 werd eindelijk de Dubai Tram operationeel. Deze tramlijn is operationeel in het gebied waar Dubai Marina, The Beach, de JBR Walk en de entree tot Palm Jumeirah te vinden zijn. Dit is een zone waar vooral in het winterseizoen en dan met name gedurende het weekeinde een enorme verkeersdrukte kan heersen. De tram is dan een ideaal alternatief om je te verplaatsen in dit deel van Dubai. Er zijn twee plekken waar je vanaf de eerder genoemde Dubai Metro over kunt stappen op de Dubai tram. Dat is bij de stations Damac Properties (voorheen Dubai Marina) en Jumeirah Lake Towers. In totaal heeft de tramroute ene lengte van 10,6 kilometer en 11 verschillende haltes. Ook de Dubai Tram werkt met de zogenaamde NOL Cards en NOL tickets. De prijzen liggen rond de 50 eurocent in de Silver Class tot maximaal iets meer dan een euro in de Gold Class.

Wil je de actuele routes zien van het openbaar vervoer in Dubai, kijken wat de prijzen op dit moment zijn en alles weten over voordeeltarieven en de NOL Cards en NOL Tickets? De RTA is de officiële instantie in Dubai die het openbaar vervoer regelt. Op hun website lees je alles wat je moet weten over alle vormen van openbaar vervoer in Dubai.

Palm Monorail

Palm Jumeirah heeft een eigen vorm van openbaar vervoer: de Palm Monorail. Deze monorail loopt vanaf het begin van Palm Jumeirah tot aan het prachtige Atlantis The Palm hotel aan het einde van deze palmeilanden. Het eindstation ligt daar precies tussen het Atlantis hotel en waterpark Aquaventure in. Bij station Gateway Towers is een parkeergarage aanwezig waar je je auto kunt parkeren. De zelfrijdende monorail rijdt vier keer per uur. De rit duurt een kleine tien minuten. Onderweg heb je een mooi uitzicht op de villa’s en andere gebouwen die op Palm Jumeirah gebouwd zijn.

De NOL Card kun je niet gebruiken op de Palm Monorail. Je moet losse tickets kopen, die relatief duur zijn in vergelijking tot andere vormen van openbaar vervoer in Dubai. Reken op ongeveer 5 euro voor een enkele rit en ruim zeven euro voor een retourticket. Je moet het ticket op de dag van aanschaf gebruiken.

Uitzicht vanuit de monorail op Palm Jumeirah

Fietsen in Dubai

Hoewel het aantal fietspaden toeneemt in Dubai en er steeds meer manieren zijn om een fiets te huren, is het stalen ros nog steeds niet de meest ideale vorm van vervoer in Dubai. Dat komt met name omdat fietspaden vaak niet op elkaar aansluiten, omdat ze vooral voor recreatief gebruik bedoeld zijn. Er zijn ook volop wegen in Dubai waarop fietsen eigenlijk verboden is, omdat het teveel gevaar voor de fietser en het overige verkeer op zou leveren als hier gefietst wordt.

Op verschillende toeristische plekken zijn fietsen te huur via onbemande fietsstations. Betalen gaat door middel van een creditcard en de huur is dan maximaal 24 uur.

Op dit moment zijn er geen bedrijven die georganiseerde fietstochten met een gids aanbieden.

Huurfietsen in Dubai