Dubai reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Dubai is het handig om er al het één en ander aan informatie over Dubai op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen zodra je in Dubai aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheid, lokale gewoontes en de douaneformaliteiten? Hoeveel tijdsverschil is er tussen Dubai en Nederland? Mag je roken in restaurants en bars? Hoe zit het met geld en fooien? Op al dit soort praktische vragen wordt op deze pagina met Dubai reisinformatie antwoord gegeven.

Dubai bezienswaardigheden

Dubai kent veel indrukwekkende projecten en staaltjes van prachtige moderne architectuur. Aangevuld met het oude Dubai heb je een prachtige mix van bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie in Dubai kunt bezoeken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Dubai op een rijtje gezet:
Dubai bezienswaardigheden top 10

Douane & documenten
Om naar Dubai te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort dient bij binnenkomst in Dubai nog 6 maanden geldig te zijn. Indien je een Nederlands paspoort hebt, heb je geen visum nodig. Je ontvangt bij binnenkomst een gratis inreisvisum in je paspoort gestempeld waarmee je dertig dagen toegang hebt. Kinderen dienen een eigen paspoort te hebben. Alcohol invoeren in Dubai is geen probleem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Saoedi Arabië. Per volwassene mag er maar liefst 4 liter sterke drank of wijn ingevoerd worden. Je kunt dit ook nog kopen bij de Duty Free winkel bij de bagagebanden in de luchthaventerminal, voordat je de douane passeert. Eenmaal Dubai binnen kun je geen alcohol meer kopen bij een supermarkt.

Drinkwater
Hoewel het leidingwater goed te drinken is, kiezen de meeste toeristen er voor de zekerheid voor om gebruik te maken van flessen mineraalwater.

Drugs
Het invoeren, gebruiken en verhandelen van drugs is in Dubai zeer strafbaar. Zelfs een minuscule hoeveelheid softdrugs kan je al flink in de problemen brengen. Pas ook op met medicijnen die opiaten bevatten zoals bijvoorbeeld paracetamol met codeďne. Ook al wordt dit door westerse artsen op recept verstrekt, in Dubai wordt het gezien als drugs.

Elektriciteit
Het stroomnetwerk in Dubai kent een netspanning van 220-240 volt. Omdat er andere stekkers gebruikt worden (de zogenaamde Britse stekkers) heb je een adapter of wereldstekker nodig om je elektronische apparatuur aan te sluiten op het stroomnetwerk.

Feestdagen
Dubai kent een aantal islamitische feestdagen die ieder jaar verschuiven omdat er voor het vaststellen van de data een andere kalender gebruikt wordt dan de onze. Voor de data van vieringen en feesten zoals ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest verwijzen we graag naar de Wereldfeesten Almanak.

Een overzicht van feestdagen in Dubai:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 augustus - Troonbestijging
2 december - nationale feestdag vanwege de stichting van de Verenigde Arabische Emiraten

Fooien
Indien er geen service charge op de rekening vermeld staat is in restaurants een fooi van 10% normaal. Bij een taxichauffeur rond je af naar boven. Kruiers geef je enkele dirhams per koffer/tas. Kamermeisjes in hotels rekenen op een fooi van ongeveer vijf dirham per dag per kamer.

Fotograferen en filmen
Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. Zo kun je zowel op straat als in winkelcentra door beveiligers of agenten gesommeerd worden om te stopen met fotograferen. Dit geldt in winkelcentra vooral voor foto’s met spiegelreflex. Hoe professioneler en duurder de apparatuur eruit ziet, des te meer aandacht je trekt van bewakers. Het fotograferen van militaire installaties en vliegvelden is verboden.

Geld
In Dubai betaal je met net als elders in de Verenigde Arabische Emiraten met de dirham (Dh / AED). De koers van de dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Eén dollar is AED. 3,67. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dirham varieert daarom. Om goedkoop te winkelen en overnachten in Dubai heb je een zwakke dollar nodig. Bij een sterke dollar wordt Dubai voor Europeanen duurder.
De beste manier om aan dirhams te komen is door geld te pinnen. Je vind in Dubai volop geldautomaten, om te beginnen op de luchthaven. Mocht je een taxi nodig hebben vanaf het vliegveld is het aan te raden om alvast dirhams te pinnen op de luchthaven.

Inentingen
Voor Dubai worden er een tweetal inentingen aanbevolen voor alle reizigers: DTP en hepatitis A. Wie geen mazelen of mazelen vaccinatie heeft gehad die kan het beste ook even een BMR inenting gaan halen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt een buiktyfus vaccinatie aanbevolen.

Internet / wifi
Vrijwel alle hotels bieden hun gasten internetverbinding aan. Vaak is dit draadloos. Soms moet je voor de wifi-verbinding betalen, steeds vaker is het voor gasten van hotels gratis. Ook neemt het aantal openbare plekken met gratis wifi toe. Verwacht dan geen al te hoge snelheden.

Kleding
Hoewel Dubai het minst conservatieve deel is van de regio moet je hier wel rekening houden met een aantal kledingvoorschriften. Voor toegang tot winkelcentra, religieuze gebouwen en een de meeste openbare gebouwen geldt dat de schouders en knieën bedekt dienen te zijn. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Vrouwen adviseren we dan ook om geen korte rokken, jurken of hotpants te dragen. Indien je met blote schouders de straat opgaat neem dan iets van een sjaal mee waarmee de schouders bedekt kunnen worden als je bijvoorbeeld een winkelcentrum ingaat. Mannen kunnen korte broeken dragen, maar het liefst wel dusdanig dat de knieën bedekt zijn. Een restaurant bezoeken in korte broek is ‘not done’.
Badkleding mag alleen maar gedragen worden aan het zwembad of op het strand. Hierbij dient er rekening gehouden te worden dat het zedige badkleding is. Doorschijnende bikini’s (pas op met wit!) kan gewoonweg niet. Zonder bovenstukje zonnebaden is helemaal uit den boze.

Roken
Dubai kent een vrij streng rookbeleid. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht of in speciale rookruimtes. Rokers die op de luchthaven van Dubai een tussenstop hebben kunnen in speciale smokelounges terecht.

Taal
Officieel is Arabisch de taal in Dubai, maar in de praktijk wordt er vooral Engels gesproken. De multiculturele samenleving die Dubai inmiddels geworden is zorgt ervoor dat veel borden en uitingen in de media ook in het Engels zijn.

Tijdsverschil
Dubai ligt in de tijdzone UTC +4. Dit zorgt ervoor dat het tijdsverschil in de winter drie uur is. Het is dan in Dubai 3 uur later dan in Nederland. Omdat Dubai geen zomertijdregeling heeft is het tijdsverschil nog maar twee uur op het moment dat het bij ons de zomertijd in gaat (laatste zondag van maart). Vanaf de laatste zondag van oktober bedraagt het tijdsverschil weer drie uur.

Veiligheid
Dubai is wat betreft criminaliteit een veilige stad. In vergelijking tot veel andere grote steden over de wereld komen zakkenrollerij, diefstal en andere vormen van kleine criminaliteit weinig voor in Dubai. natuurlijk moet je zoals overal niet te achteloos met je geld en dure spullen omgaan. De twee grootste risico’s in Dubai worden gevormd door de zon (zonnesteek, uitdroging, verbranding) en het verkeer. De statistieken op het gebied van verkeersslachtoffers zien er niet zo fraai uit voor Dubai.

Meer info over Dubai

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Dubai:
alles over Dubai
bijzondere plaatsen in Dubai
Dubai in één dag
Dubai tips
Dubai top 10
Dubai informatie
Dubai informatie
Dubai nieuws & tips
Dubai vakantie

Abu Dhabi voor beginners

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Dubai ligt een ander populair emiraat: Abu Dhabi. Ook over Abu Dhabi is er een 'voor beginners'-site gemaakt waarop je veel handige informatie en tips over Abu Dhabi kunt vinden:
Abu Dhabi voor beginners

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy