Bezienswaardigheden in Dubai

Dubai heeft meer te bieden dan strand, luxe hotels en enorme winkelcentra. Wie een vakantie naar Dubai boekt die hoeft zich geen moment te vervelen. Dubai kent tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Omdat het grootste deel van Dubai zeer recent gebouwd is ontbreekt het de stad aan een schat van historische gebouwen en musea. We zijn is er een historisch deel van Dubai helemaal opgeknapt en ingericht als openluchtmuseum. Typisch Arabisch zijn ook de vele moskeeën die je aantreft in de stad zoals de Jumeirah Moskee en de Grote Moskee.

Op deze pagina wordt een selectie getoond van de vele bezienswaardigheden die Dubai telt.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Dubai bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Dubai.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Dubai
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Dubai via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Dubai via GetYourGuide

Burj Al Arab

Dit wereldberoemde zeven sterren hotel ligt in de zee aan het zeer populaire Jumeirah strand. Zowel overdag als ‘s avonds wanneer de Burj Al Arab prachtig verlicht wordt in allerlei kleuren, trekt het veel aandacht. Het hotel vanaf het land middels een kleine brug bereikbaar. De wat meer gefortuneerden laten zich per helikopter op het dak afleveren. De lobby alleen al is op zijn zachtst gezegd ‘over the top’ te noemen. De materialen die voor de verfraaiing werden gebruikt zijn onder andere 24 karaats bladgoud en heel veel marmer. Het Al Muntaha restaurant met aansluitend de Skyview Bar is te vinden op zo’n tweehonderd meter boven de zeespiegel. Een ander bijzonder restaurant is het Al Mahara, wat zich naast een diepzeeaquarium bevindt.

Wil je Burj al Arab bezoeken? Helaas is dit hotel één van de hotels ter wereld waar je als niet-gast niet zomaar naar binnen kunt wandelen. Wel kun je een wereldberoemde Skyview Bar High Tea boeken en meteen het hotel van binnen bekijken. Vooraf reserveren is een must, want zonder reservering kom je het terrein niet op.
Ga naar de reserveringspagina voor High Tea in Burj al Arab voor het maken van een boeking.

Het prachtige Burj Al Arab hotel

Waterparken

Op een warme en zonnige bestemming zoals Dubai komen waterparken prima tot hun recht. Dubai telt dan ook meerdere waterparken waar je een hele dag kunt zwemmen, maar vooral kunt genieten van allerlei waterattracties. Sommige van activiteiten zijn ontspannend, zoals een ‘lazy river’ waar je heerlijk in kunt dobberen. Er zijn echter ook volop waterattracties die de nodige adrenaline opwekken. De twee bekendste waterparken van Dubai zijn Aquaventure en Wild Wadi. De entreeprijs van deze twee parken is vrij pittig. Het Laguna Waterpark is een betaalbaar alternatief.

Lees verder op onze pagina over waterparken van Dubai

Dubai Creek

De Dubai Creek is een rivier die door het centrum van Dubai loopt. Dit was vroeger het economische hart van de stad vanwege de traditionele oude haven waar dhows hun goederen laden en lossen. Deze activiteit kun je hier nog steeds zien als je langs de noordwestelijke kade van de creek loopt. Er zijn twee leuke manieren om de Dubai Creek vanaf het water te bekijken. Je kunt een rondvaart op een dhow nemen (bijvoorbeeld ’s avonds in combinatie met diner) of wat veel goedkoper is met een traditionele abra de Dubai Creek oversteken. Een geweldige ervaring die je nog geen euro per persoon kost. Je koopt geen kaartje, maar betaalt 1 dirham contant aan de bestuurder van het bootje.

Traditionele abra's en dhows op de Dubai Creek

Burj Khalifa

De 828 meter hoge wolkenkrabber van Dubai trekt vele bezoekers naar dit deel van de stad. Naast de Burj Khalifa ligt tevens een enorm winkelcentrum wat de naam Dubai Mall draagt. Tussen deze Mall en de Burj Khalifa is een sfeervolle wandelpromenade aangelegd met aangrenzend verschillende restaurants. Met name rond zonsondergang begint het vaak druk te worden aan deze boulevard. De Dubai Fountain show is dan namelijk op zijn mooist. Elke dertig minuten wordt er een schitterende show gegeven waarbij muziek, licht en waterstralen elkaar opzwepen. Het observatiedeck bezoeken is een andere attractie van de Burj Khalifa. In het naastgelegen winkelcentrum kun je een kaartje kopen om een bezoek te brengen aan de 124ste en 125ste verdieping van dit enorme gebouw. Middels een high speed lift word je in minder dan twintig seconden afgeleverd op mooiste uitkijkpunt van Dubai. De gehele verdieping is van glas, zodat je echt 360 graden uitzicht hebt. Een minpuntje is hoeveelheid mensen die in de relatief kleine lift worden gestopt. Het kan op drukke tijdstippen licht claustrofobisch voelen.

De toegangsprijzen voor At the Top Burj Khalifa (het observatiedek) hangen af van het tijdstip waarop je naar boven gaat en wanneer je het ticket koopt. Ter plaatse aan de kassa betaal je de hoofdprijs. Je betaalt dan bijna drie keer zoveel dan wanneer je tenminste drie dagen van te voren je tickets gekocht hebt.

RESERVEER HIER JE TICKETS VOOR BURJ KHALIFA

Je hoeft Burj Khalifa niet persé te bezoeken om van dit imposante bouwwerk te kunnen genieten. De beste blik op de enorme toren zelf heb je eigenlijk vanaf de buitenland. Vanaf verschillende plekken rond Burj Khalifa kun je hem bewonderen en indien gewenst natuurlijk op de foto vastleggen. Vanwege de hoogte is een grotere afstand tot de toren beter om hem goed te kunnen fotograferen of filmen. Zo is onderstaande foto genomen vanaf de bovenste verdieping van het Shangri-La hotel die langs Sheikh Zayed Road staat. Een hoger standpunt is overigens niet noodzakelijk voor een goede foto of een goed zicht. Je kunt Burj Khalifa ook uitstekend bekijken vanaf de grond.

Uitzicht op Burj Khalifa en Downtown Dubai tegen zonsondergang.

Ski Dubai

Wie had vroeger verwacht dat je in de woestijn zou kunnen skiën? Sinds  2005 kan dat, toen in de Mall of the Emirates Ski Dubai zijn deuren opende. Hier kun je skiën terwijl het buiten misschien wel 40 graden Celsius of warmer is! Naast het skiën kun je er ook snowboarden, rodelen en sleeën. Met een stoeltjeslift kun je weer terug naar boven om van een nieuwe afdaling te genieten. Het wintersport gevoel wordt compleet gemaakt met de mogelijkheid tot het drinken van een beker warme chocolademelk. Er zijn vijf afdalingen te maken met verschillende gradaties. Voor de echte fanaten is er zelfs een freestyle zone ingericht. Of wat dacht je van een meet-and-greet met echte pinguïns? Alles lijkt mogelijk in Dubai. De wintersportmaterialen zijn in de ticketprijs inbegrepen.
Meer info vind je op de officiële website van Ski Dubai.Historisch Dubai

Je kunt Dubai eigenlijk niet bezoeken zonder een bezoek gebracht te hebben aan het oude Dubai. Dit is het meest authentieke deel van de stad, hoewel ook hier niet alles is wat het lijkt. Zo is het hele gebied rondom Dubai Heritage Village recent gerenoveerd maar vooral ook uitgebreid. Wel alles geheel in de oude stijl van Dubai, zodat je als bezoeker eigenlijk niet in de gaten hebt dat de meeste gebouwen hier veel recenter zijn dan dat ze lijken.

Het oude Dubai concentreert zich rond de Dubai Creek. De oudste stadsdelen vindt je in het noorden van de wijk Bur Dubai, wat letterlijk ‘oud Dubai’ betekent. De historische wijk Al Bastakiya is misschien wel het mooiste voorbeeld van hoe Dubai er vroeger uit zag. Je loopt hier door een autovrije wijk tussen de lemen huizen die helemaal opgeknapt zijn. Verschillende panden zijn te bezoeken omdat er kunstgalerijen, musea en horeca in gevestigd is. Let vooral op de kenmerkende windtorens die voor natuurlijke verkoeling zorgen en op de fraaie binnenpleintjes. Ook aan deze kant van de Dubai Creek staat het oudste gebouw van Dubai: het Al Fahidi Fort. Het oudste onderdeel, één van de torens, stamt uit 1787. In dit fort is tegenwoordig het Dubai Museum gevestigd. Meer ten westen ligt Heritage Village, dat te vergelijken is met Al Bastakiya. Onderweg kom je ook nog een oude oosterse markt tegen, waar de verkopers op allerlei proberen je hun zaak binnen te lokken.

Aan de overkant van de Dubai Creek ligt de wijk Deira. Hoewel dit deel recenter gebouwd is dan Bur Dubai, wordt Deira wel tot het oude Dubai gerekend. In Deira kun je de kruidenmarkt en de goudmarkt bezoeken. Ook kun je hier langs het water genieten van de traditionele handelsboten: de zogenaamde dhows.

Het oude deel van Dubai

Etihad Museum

In 2016 opende het Etihad Museum zijn deuren. Dit moderne museum is gewijd aan de historie van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is vooral de oprichtingsfase van de VAE die centraal staat in dit museum dat vroeger bekend stond als de plek waar het nu deels gerestaureerde Union House stond. Daarnaast kun je ook zien hoe het leven in de zeven emiraten was voordat ze zich in 1971 verenigden. Het museum is gevestigd op de plek waar men in 1971 de Union Agreement ondertekende. Het futuristische museumpaviljoen heeft de vorm van het manuscript. Er steken zeven pilaren door het gebouw. Deze pilaren symboliseren de pennen waarmee de Union Agreement ondertekend werd.

Het Etihad Museum ligt vlak bij de Jumeirah Moskee en is dagelijks van 10:00 uur tot 20:00 uur geopend. De entreeprijs is vrij laag. Alle relevante info vind je op de officiële website van het museum.

Dubai Balloon

Er zijn in Dubai steeds meer plekken waarbij je de stad vanuit een hogere positie kunt bekijken. At The Top Burj Khalifa is de hoogste en bekendste en ook het Dubai Frame is uitgegroeid tot een bekend uitzichtpunt over Dubai. Maar waarom vanuit een gebouw kijken, als je ook heerlijk in de open lucht van hogere hoogte van een geweldig uitzicht kunt genieten? De Dubai Balloon biedt je die kans. Dit is een luchtballon die vastgemaakt is aan het strand van het iconische Atlantis Aquaventure. Deze unieke attractie biedt gasten de kans om zich op de top van de wereld te wanen en zich te verwonderen op adrenalinerijke hoogten tot 300 meter. Dat is ongeveer drie keer hoger dan een gebouw van drieëndertig verdiepingen.

De Dubai Balloon is een veilige, gezinsvriendelijke en avontuurlijke manier om Dubai te ervaren. De Dubai Balloon is zeven dagen in de week geopend. Tickets en meer informatie vind je op de officiële site www.thedubaiballoon.com

Dubai Balloon - photo credit: The Dubai Balloon At Atlantis

Miracle Garden

Miljoenen bloemen die verwerkt zijn tot complete kunstwerken in een sprookjesachtige tuin. Dat is in één zin samengevat wat Miracle Garden in Dubai is. Sinds het winterseizoen 2012/2013 kun je gedurende vijf tot zes maanden een indrukwekkende bloementuin in de woestijn bezoeken. Een totaal aantal van ruim 100 miljoen bloemen wordt dan gebruikt om allerlei objecten te versieren. Die kunnen uiteenlopen van een standbeeld van Mickey Mouse tot aan een replica van Burj Khalifa of een Airbus A-380 van Emirates. Ieder jaar wordt de tuin compleet anders ingericht. Sommige onderdelen zijn vertrouwd en komen jaarlijks in eenzelfde of vergelijkbare vorm terug, maar de veel objecten worden speciaal voor één seizoen gebouwd. Dat zorgt ervoor dat deze bijzondere tuin ieder jaar aantrekkelijk blijft, ook voor de mensen die hem al een keer of meerdere keren bezocht hebben.

Dubai Miracle Garden opent meestal zo ergens rond het begin van november voor het eerste de deuren. Zo ergens rond het begin van mei wordt het steeds lastiger om de bloementuin in goede conditie te houden en sluit de bloementuin voor ruim een half jaar de poorten.

Alle bezoekersinfo lees je op www.dubaimiraclegarden.com

Miracle Garden: de prachtige bloementuin van Dubai

Desert Safari

Dubai ligt in een woestijn die echt de moeite waard is om te ontdekken. Dat kan op een leuke en spannende manier: in de vorm van een adrenalineverhogende Desert Safari. Je wordt op een vooraf afgesproken tijdstip hotel opgehaald bij je hotel. Dat gebeurt met een flinke 4×4 SUV , waarna je vervolgens koers zet richting de woestijn. Daar laat de bestuurder/gids de banden van de SUV voor een groot deel leeg lopen om later meer grip in het zachte zand van de woestijn te hebben. Afhankelijk van waar je je tour geboekt hebt kun je hierna gaan quadrijden (tegen bijbetaling) of een rit op een kameel maken. Hierna begint het avontuur! Het onderdeel ‘dune bashing’ staat als hoofdattractie op het programma. Hierbij stuurt de chauffeur je met een aardige vaart rechtop tegen een zandduin aan, om vervolgens met de neus in de lucht er zijwaarts weer vanaf te glijden. Hierbij krijg je dus regelmatig het gevoel om te gaan kantelen, wat soms voor dikke pret/spanning zorgt. Deze excursie is uit te breiden met een diner of nachtelijk verblijf in de woestijn. In een gecreëerde oase wordt dan een buffet opgesteld en zijn er dansers, henna tatoeëerders en ander vertier te bewonderen.

Woestijnsafari Dubai met korting

Je kunt bij de woestijnsafari’s kiezen uit een avond safari, waarbij de rit in de woestijn aan het einde van de middag plaatsvindt, of uit een ochtendsafari waarbij je de woestijn  na zonsopkomst bezoekt. Midden op de dag wordt de woestijn vanwege de hitte eigenlijk amper bezocht.

Dankzij een exclusieve deal die wij hebben met Tiqets.com kan de Dubai Desert Safari via ons met 5% korting geboekt worden:

Dubai Desert Safari met 5% korting

Met de 4x4 aan 'dune bashing' doen in de woestijn van Dubai

Dubai Autodrome

Autoliefhebbers mogen een bezoek aan Dubai Autodrome zeker niet overslaan. Het circuit heeft een lengte van ruim vijf kilometer. Natuurlijk kom je hier de nodige indrukwekkende bochten tegen en zijn er ook rechte stukken waar je voluit kan gaan. Naast het aanschouwen van diverse wedstrijden behoort het ook tot de mogelijkheden om zelf achter het stuur te kruipen van bijvoorbeeld een Audi R8, een Ferrari, een Porsche of een F1 Single Seater. Kinderen kunnen hun kunsten laten zien in een voor hen speciaal gecreëerde kart sectie. In de nabij gelegen plaats Abu Dhabi is een Ferrari pretpark opgericht voor nog meer auto plezier. Hier staan behalve de auto’s vooral de attracties inclusief een bloedsnelle achtbaan centraal.
Meer info over de ‘Dubai Autodrome Experiences’ inclusief de prijzen is te lezen op hun site.

Dubai Frame

Met het Dubai Frame heeft Dubai een bijzondere uitzichtpunt gekregen. Dit wonderbaarlijke gebouw ziet er uit als een schilderijlijst. Zo krijgt het een dubbele functie als je het hebt over een uitzicht op Dubai. Zo kun je door het Dubai Frame heen naar Dubai kijken en vanuit het Dubai Frame naar Dubai kijken. De eerste optie is gratis; voor de tweede optie moet je een entreeticket kopen. Het bijzondere van het Dubai Frame is dat het helemaal gebouwd is als een plek om van het uitzicht te genieten. Het gebouw heeft geen verdere functie, met uitzondering van enkele aan de attractie verwante zaken zoals een kleine expositie, een koffiebar en een souvenirwinkel.

Het gebouw bestaat uit twee torens met daartussen een 93 meter lange brug die de torens verbindt. Dit is het uitkijkpunt. Het 150 meter hoge Dubai Frame is overdag goudkleurig. Zodra het donker wordt zorgt LED-verlichting ervoor dat het gebouw allerlei andere kleuren krijgt. Het Dubai Frame staat aan de noordoostelijke kant van Zabeel Park. Daar bevindt zich een gratis parkeerplaats en de entree tot de attractie. Je kunt hier aan de kassa tickets kopen, maar het is verstandiger om deze vooraf via deze website te reserveren. Het aantal mensen dat per uur naar binnen mag is immers gelimiteerd tot 200.

Met een panoramische lift word je naar het Sky Deck gebracht. Het Sky Deck bestaat grotendeels uit glas, waardoor er een mooi panoramisch uitzicht is. Aan de ene kant kijk je uit richting het oude Dubai en aan de andere kant zie je Downtown Dubai liggen met de wolkenkrabbers en natuurlijk ook Burj Khalifa. Let goed als als je over de vloer loopt. Ook die bestaat deels uit glazen panelen. Door middel van een ingenieus systeem kun je het ene moment niet en het andere moment wel door de vloer kijken. Voor mensen met serieuze hoogtevrees kan dit een schrikbarend effect zijn.

Het uitzicht vanuit het Dubai Frame is schilderachtig mooi!

Dubai Museum

Een museum dat je eigenlijk niet over mag slaan als je Dubai bezoekt is het Dubai Museum. Dit vrij kleine doch interessante museum behandelt de historie en cultuur van Dubai. Je hebt minder dan een uur nodig voor een bezoek, waarbij je veel opsteekt over Dubai. Het Dubai Museum is gevestigd in het Al Fahidi Fort. Dit fort stamt uit de achttiende eeuw en is het oudste gebouw van Dubai. Deze historische achtergrond maakt het museum extra interessant.

Entree tot het Dubai Museum

Downtown Dubai

De wijk Downtown Dubai wordt als het moderne centrum van het hedendaagse Dubai gezien. Dit is het drukste gedeelte van de stad waar vooral Burj Khalifa en de Dubai Mall als grote publiekstrekkers fungeren. Opmerkelijk feit is dat tot pakweg 2003-2004 er hier bijna alleen maar woestijn te vinden was. De ontwikkeling van Downtown Dubai heeft in een razend tempo plaatsgevonden en wordt gezien als één van de grote aanjagers voor de ontwikkeling van het toerisme. Als je een vakantie in Dubai viert dan is een bezoek aan Downtown Dubai eigenlijk een must. Ga winkelen in de Dubai Mall, bewonder Burj Khalifa en ook van het uitzicht vanaf het observatiedek van deze enorme toren. Neem ook een kijkje in Souk al Bahar. Dit winkelcentrum is helemaal in de lokale architectuur gebouwd.

Gratis bezienswaardigheden in Downtown Dubai zijn de Dubai Fountain, het kunstwerk ‘The Waterfall’ in de Dubai Mall en vanaf een afstandje het Dubai Aquarium. Wil je door de tunnel van dit enorme aquarium lopen om de haaien van dichtbij te spotten, dan moet je een ticket kopen. Ga lekker wandelen over de Sheikh Mohammed bin Rashid Boulevard of geniet van het uitzicht op de Dubai Opera.

Heb je geen zin om teveel te lopen? Dan kun je een ritje maken in de karakteristieke Dubai Trolley. Deze rijdt in traag tempo, zodat je de omgeving goed in je op kunt nemen.

Downtown Dubai en de Dubai Trolley

The Beach

Aan het begin van deze eeuw stonden er een paar hotels eenzaam aan het strand in het zuiden van Dubai. Je kon hier in het Hilton Dubai Jumeirah, het Sheraton Jumeirah Beach Resort of het Royal Meridien Beach Resort genieten van een prima strandvakantie. In het eerste decennium van deze eeuw is dit gebied enorm op de schop gegaan. De wijk Dubai Marina werd uit de grond gestampt en The Walk werd aangelegd als nieuwe boulevard waar je prima kom eten en drinken. Als laatste was het strandgebied aan de beurt. In april 2014 werd het strand heropend als ‘The Beach’. Het strand is daarbij veranderd in een recreatiegebied waar van alles te beleven is. Je kunt hier natuurlijk volop zonnebaden en zwemmen, maar ook genieten van terrasjes, restaurants, winkels en allerlei activiteiten. In korte tijd is The Beach uitgegroeid tot één van de hotspots van Dubai.

The Beach is een van de leukste plekken in Dubai

Dubai Marina

Bij het stuk over The Beach hebben we de Dubai Marina al genoemd. Deze wijk is aan het begin van deze eeuw aangelegd als nieuwe residentiële zone, waarbij de ligging dichtbij of aan het strand een belangrijk verkoopargument was en nog steeds is voor de onroerend goed-markt. Wat de wijk extra uniek maakt is de groots aangelegde kunstmatige waterweg die door de gehele wijk heenloopt. Belangrijk onderdeel van deze waterpartij is de enorme jachthaven die hier ligt. De vele wolkenkrabbers maken van Dubai Marina een soort van ‘Manhattan van Dubai’. In en rond de wijk is voor toeristen voldoende te zien en te doen. Zo kun je heerlijk eten in Pier 7, shoppen in de Dubai Marina Mall of genieten van een wandeling langs de waterkant.

Wolkenkrabbers en veel water zijn kenmerkend voor de Dubai Marina.

Dubai Garden Glow

Ook de Dubai Garden Glow behoort tot één van de grootste ter wereld, namelijk één van de grootste glow-in-the-dark tuinen ter wereld. Dit verlicht themapark ligt in het Zabeel Park, samen met het Dinosaur Park, het Ice Park en het Art Park. De parken zijn geopend van zaterdag tot donderdag, van 16u00 tot 23u00 (of middernacht op vrijdag). Natuurlijk hebben deze parken pas het meeste effect wanneer de zon onder gegaan is, zodat de lichtgevende standbeelden pas echt tot hun recht komen. In de Dubai Garden Glow vind je 40 verlichte kunstwerken, gemaakt met 4 miljoen energiezuinige lichtjes. Deze lichtshow is een must-see in Dubai! In het Dinosaur Park vind je meer dan 100 dinosaurussen met educatieve informatie die bewegen en geluid maken. Het Ice Park is een ijssculpturen park dat in het winterseizoen geopend is met replica’s van de Burj Khalifa, personages uit de Ice Age films, meer dinosaurussen, … Sinds 2019 is er ook een Art Park, waar je Dubaise creaties uit recycleerbare materialen kan bewonderen. De moeite waard voor jong en oud!

The Waterfall

The Waterfall is niet zomaar een waterval, het is een heus indoor kunstwerk in het Dubai Mall winkelcentrum. Het kunstwerk bestaat uit twee cilindervormige wanden van 24 m hoog en 30 m breed, waarover een waterval loopt. In die waterval staan beelden van mensen die naar beneden aan het duiken zijn. Deze enorme fontein beslaat de 4 verdiepingen van het Dubai Mall winkelcentrum en is een toeristische favoriet. Elke dag stoppen hier toeristen om foto’s te nemen, vooral ‘s avonds wanneer de fontein extra mooi belicht is. Als je een foto wilt zonder andere mensen erop, ga je dus best overdag langs. Je vindt The Waterfall in het zuidoosten van het Dubai Mall winkelcentrum, in “The Grove” zone – vlakbij alle restaurants en cafés.

Bluewaters

Het Bluewaters Island is een kunstmatig aangelegd eiland voor de kust van de Dubai Marina. Meer dan 1 miljard euro was nodig om dit eiland op 300 m van de kustlijn aan te leggen, verbonden met het vasteland via een viaduct en voetgangersbrug. Wat je hier meteen zal opvallen is de Ain Dubai, een enorm reuzenrad dat boven de skyline uitsteekt. De trend in Dubai volgend, is dit reuzenrad het hoogste reuzenrad ter wereld. Een rondje maken op het reuzenrad duurt 45 minuten, en er kunnen zo’n 1400 mensen in de 48 cabines zitten. Vanuit het reuzenrad heb je een prachtig uitzicht van 360 graden op Dubai. En om het nog mooier te maken zullen er cabines zijn met tafels zodat je in het reuzenrad kan dineren, en ook enkele cabines die voorzien zijn van een bar. Daarnaast vind je op Bluewaters Island ook winkels en restaurants, luxe hotels, een Madame Tussauds museum en een beachclub op het strand.

Dubai Aquarium

De Dubai Mall is het tweede grootste winkelcentrum ter wereld, gelegen vlakbij het Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. In dat winkelcentrum vind je niet alleen meer dan 1000 winkels, maar ook het Dubai Aquarium, het – hoe kan het ook anders – grootste aquarium ter wereld. Het grootste deel van het aquarium ligt in het Dubai Mall en is dus gratis te bezichtigen. Pas als je de meer dan 30.000 dieren van dichtbij wil bekijken, of als je door de onderwatertunnel wil lopen, heb je een toegangskaartje nodig. Je kan hier verschillende haaiensoorten bewonderen, evenals roggen, reuzenbaarsen en natuurlijk ook duizenden vissen. Naast het aquarium zelf, ligt de Underwater Zoo, een dierentuin onder water dus, met verschillende aquariums met bijvoorbeeld piranha’s. Hier vind je ook pinguïns, krokodillen en otters, maar ook zeepaardjes, kwallen, zeesterren, krabben en inktvissen. Je kan zelfs gaan snorkelen of duiken in het aquarium, voor de durfals.

Dubai Canal

Het Dubai Water Canal is een kanaal van 3,2 km lang van Old Dubai naar de Arabische Golf. Het kanaal is tussen 80 en 120 m breed en bevat ook een mechanische waterval die automatisch stopt wanneer er een boot aankomt zodat de opvaarders niet doorweekt worden. Aan weerszijden zie je luxe villa’s, hotels, winkelcentra en jachthavens. Door de aanleg van dit kanaal (2013 – 2016) werden verschillende delen van Dubai eilanden. Zo kwam er meer dan 6 km kust bij in Dubai, geflankt door wandel- en fietspaden en voetgangersbruggen. Wie Dubai graag vanop het water bewondert, kan via boottocht vanuit de zee via het kanaal rondvaren en weer uitkomen in de zee.

Global Village

In de winter opent het Global Village zijn deuren in Dubai, van oktober/november tot maart/april. Dit evenement vond voor de eerste keer plaats in 1996 en was zo’n succes dat het nu elk jaar terugkeert. Je vindt er kraampjes, winkeltjes en restaurantjes vanuit meer dan 75 landen over heel de wereld, verzameld in 30 paviljoens. Het grootste paviljoen tot op heden is dat van India, met meer dan 300 kraampjes die katoen, zijde en chiffon verkopen in alle kleuren van de regenboog. De attracties en shows van Arabische en Aziatische sterren trekken ook veel bezoekers. Maar er werd ook aan de kinderen gedacht: in het Fantasy Island pretpark kunnen zij zich uitleven op de meer dan 50 attracties en in het circus.

Dubai Fountain

De Dubai Fountain is niet alleen de grootste, maar ook de duurste fontein en watershow ter wereld. Deze spectaculaire fontein ligt vlakbij de Burj Khalifa en de Dubai Mall. Meer dan 80.000 liter water kan tegelijkertijd omhoog gespoten worden en dat tot wel 150 m hoog. De Dubai Fountain is 275 lang en bevat 6600 lampen en 25 projectoren om er een echt spektakel van te maken. Vanaf 18 uur vinden hier elke avond fonteinshows plaats om de 30 minuten. Er zijn verschillende shows, op muziek van bv. Whitney Houston, Michael Jackson, Andrea Bocelli, en natuurlijk ook verschillende Arabische nummers. De Dubai Fountain is een toeristisch hoogtepunt en trekt elke dag bezoekers, vooral in het hoogseizoen (oktober tot april) kan het er erg druk zijn.

Kamelenraces

Wie rondloopt in Dubai vergeet soms wel eens dat dit een stad in het midden van de woestijn is. En onlosmakelijk verbonden met de woestijn is de kameel. In de Arabische Emiraten zijn kamelenraces diepgeworteld in de cultuur. Het is een spectaculaire sport die plaatsvindt van eind oktober tot begin april. De races zijn een trekpleister voor lokale inwoners en toeristen en vinden meestal vrijdag- en zaterdagochtend plaats. Vroeger werden de kamelen bereden door kinderen, maar om met de tijd mee te gaan worden ze nu bestuurd door robotjockes. Langs de baan rijden SUVs mee waarin de robots aangestuurd worden met een afstandsbediening om de zweep te bedienen. Een typische race duurt net geen 10 minuten op een racebaan van 6 km.

Yellow Boats

Via het water kun je Dubai op een heel bijzondere manier ontdekken, zoals metde Yellow Boats rondvaarten. In gele speedboten vaar je dan vanop zee via de Dubai Marina, langs het Palm Jumeirah eiland en het Burj al Arab hotel. Via deze gegidste tours kan je genieten van de Dubai skyline, de stad leren kennen, en foto’s nemen naar hartenlust. Meer dan 70.000 passagiers nemen de Yellow Boats elk jaar, geleid door een ervaren kapitein met maximaal 10 personen per boot.

Legoland

Sinds 2016 kan je ook in Dubai naar LEGOLAND, het zevende attractiepark van de Deense speelgoedfabrikant. Op meer dan 250.000 m² kan je meer dan 10.000 LEGO bouwwerken bewonderen, gemaakt van een geschatte 60 miljoen LEGO steentjes. Je kan er bekende gebouwen van over heel de wereld op schaal bewonderen, denk bijvoorbeeld aan: de Taj Mahal, het Witte Huis en natuurlijk ook de skyline van Dubai zelf met de Burj Khalifa. Behalve de bouwwerken vind je er ook een 40-tal attracties zoals achtbanen en race- en vliegattracties. Langs LEGOLAND ligt het LEGOLAND water park, speciaal voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Dhow dinner cruise

Een dhow is een authentiek Arabisch zeilschip uit hout. Vanuit de Dubai Marina kan je verschillende dhow boottochten boeken, maar onze favoriet is de dhow dinner cruise. Je zal dan na het vallen van het donker rondvaren in de Dubai Marina, de grootste kunstmatige jachthaven ter wereld. Geniet van de prachtig verlichte omgeving buiten, of focus op het entertainment binnenin de dhow. Deze cruises worden vaak opgeluisterd door live entertainment zoals een tanoura dansshow of zangoptredens, terwijl je geniet van een heerlijk avondmaal. De meeste dhows hebben ook een bovendek in openlucht, waar je prachtige foto’s kan maken en kan genieten van de buitenlucht.

Souk Madinat

Een bezoek aan Dubai is natuurlijk niet compleet zonder eens goed te gaan winkelen. Het Souk Madinat winkelcentrum ligt in het Madinat Jumeirah complex, omringd door grote fonteinen en waterpartijen die je aan Venetië doen denken. De traditionele Arabische stijl, fonteinen en palmbomen geven dit winkelcentrum een erg uniek cachet. Deze toeristische hotspot verkoopt alle Arabische producten en souvenirs die je je maar kan indenken. Bovendien vind je er ook een hoop cafés en restaurants om tussendoor uit te rusten. Vanop de vele terrassen heb je een schitterend uitzicht op de fonteinen en omliggende luxueuze hotels, met name het Burj Al Arab hotel, het enige 7-sterrenhotel ter wereld. Overdag kan je in Souk Madinat heerlijk winkelen, maar ook ‘s avonds loopt het hier niet leeg. Je zal dan zowel toeristen als lokale inwoners vinden op de vele terrassen en in de restaurants.

La Mer

Op zoek naar zon, zee en strand in Dubai? Dan is La Mer absoluut de place-to-be. Deze wijk vlakbij de zee wisselt moderne gebouwen af met palmbomen. Je vindt er meer dan 100 winkels, cafés en restaurants naast een prachtig wit zandstrand van 2,5 km. Sportievelingen kunn en zich er uitleven met watersporten zoals wakeboarden, flyboarden en kajakken, en er is ook aan kinderen gedacht met een enorme speeltuin, compleet met trampolinepark en waterpark. ‘s Avonds zijn de talrijke terrassen op de boulevard gevuld met zowel locals als toeristen, die genieten van de sfeerverlichting en het prachtige zicht op de skyline van Dubai.